Skaitytojau, tu tikrai esi vertas žiauriai paprasto ir skanaus recepto - juk kartais atrodo, kad kitose virtuvėse kvepia skaniau, ir tai tiesa, mano virtuvėj šiuo metu visiškas lygis, taigi stebėk:
1. RYŽIAI
Pirmiausia užkaiti virdulį su vandeniu, negi tuščią kaitinsi. Tada paimi švarią ir nesvylančią keptuvę, į ją įvarai aliejaus ir įberi prieskonių. Va čia tai geras, nes prieskonių beri kokių tik nori, aš kračiau šiuos pakelius: cinamono, ciberžolių, saldžiųjų paprikų, aitriųjų paprikų, kario ir dar kažkokį. Viską šiek tiek pamaišai ir pakepini, bet trumpai, nes tuojau pat pradeda svilti. Šiaip rimti kulinarai už miltelių kepinimą galvos nepaglostytų, bet kam čia rūpi jų nuomonė?
Paskui į keptuvę su prieskoniais įverti puodelį nevirtų ilgagrūdžių basmati ryžių ir gerai išmaišai. Dar pakepini, šiek tiek pasūdai ir įspaudi pusę citrinos, gali ir visą. Kadangi buvai gudrus ir virdulį užkaitei iš anksto, vanduo jau kaip tik užvirė, todėl užpili porą puodelių vandens ant ryžių ir pasigroži, kaip jie šnypščia. Su ryžiais kaip ir baigta - palieki juos mirkti toje keptuvėje ant nedidelės ugnies ir vis pamaišai, uždengi, leidi išbrinkti ir gražiai geltonai kvepėti.
2. VIŠTIENA IR JOS DARŽOVĖS
Vištiena gaminama vienu metu su ryžiais, o supjaustyti geriausia dar anksčiau. Aš sunaudojau nedidelį pakelį vištienos filė, didelę raudoną papriką, dvi morkas, kurių bepjaustydama nemažai sukrimtau, nenusakomo dydžio saliero šaknies gabalą ir kelias česnako skilteles. Viską pjausčiau kubeliais, išskyrus vištą, nes kur tu ją kubeliais supjaustysi. Ir štai kur dalykas - austrių padažas. Čia viskas ant jo pastatyta, ar greičiau į jį suguldyta. Aš pirkau iš M&S, bet būna ir kitur, stovi prie sojų padažo, jei ką. Nežinau, tu gal tą padažą valgai dar nuo blokados laikų, bet man šis buteliukas pirmasis, nes iki tol kažkaip nepagalvojau, kad man jo reikia. Geriausia, kad pilant austrių padažo, nereikia jokių kitų prieskonių, net druskos - jis kaip reikiant prigliutomatintas, sodrus toks, sūrus ir saldus ir rūgštus ir aitrus sykiu.
O toliau jau turbūt ir aiškinti nebereikia. Apkepini aliejuje česnaką, paskui ant didelės ugnies paskrudini vištos nekubelius su austrių padažu, o paskui suverti likusias daržoves ir leidi pasitroškinti. Svarbiausia nepersistengti ir nelaikyti ant ugnies per ilgai, kad morkos ir paprikos tebeturėtų morkų ir paprikų skonį. Be to, jau ir ryžiai mojuoja rankelėmis ir ragina jų paragauti.
Skanaus! Dėkis dar!